Dec 17, 2008

Real racers are great...me..so dumb2...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


wasbedah...tiada kata mampu ku ucap...hanye titis2 aiyor mate....dapat kuleraikan....adesssssssss...huwaaaaaaa

Dec 8, 2008

Ketemuan..Pertemuan..Merapatkan Ikatan...Aidiladha 2008

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera..Salam Aidiladha...moga keberkatannya kita kecapi...


Apa yg anda cari dalam kehidupan? inilah persoalan yg selalu terngiang2 dlm kepala ku...i've been missing lots of valuable 'hepi taing' with my family recently...not that i dont care..tapi mcm gue terlalai sekejap dgn urusan mencari pitih...dengan tuhan apetah lagi...adehhhhh...takpe, put that aside...entry kalini nk cerita pasal kinda little reunion yg di organize oleh macik2 ku sejak 2 minggu yg lepas...rancangannye nak buat reunion kecil-kecilang (yg tak berapa kecil) keluarga tok mek ku yg tersayang di Melawati....so, semalam(malam) la kitorang buat reunion...yg tentativenye ada majlis tahlil, doa selamat, sesi gelak mesar2 & lain2 lagi...makangggg

Syioknya lama x beramah mesra ramai2 mcm ni...last time seingatku..was 5 months ago...time abg long kawin 1 more taing...hehehe...Alhamdulillah d little reunion berjalan lancar...bersambung pulak sesi2 lain lepas tu...rancangannya ramai2 tido kt umah macik ku kt Melawati tu malam tu...sbb almaklum bsoknye (arini) raya Aidiladha...senang la sikit tak payah nak balik umah masing2 then dtg balik pg besok kat situ beraya (tok mek duduk kt Melawati)...tp apekan daya aku telupa bawak baju lebih pulokz..hurm terpaksa la balik rumah mlm tu...ehh tak malam jugak..dh dekat 1 pagi baru sampai rumah...adess..pagi besoknya kena bangun sendiri...g semayang raya sendiri kt masjid...pastu terus gerak ke Melawati balik...

takde apa sgt mau cerita time aidiladha...biasala tengok org sembelih lembu kejap (tahun ni tak buat korban...hurm...tu la gue pom pelik camna bole tak teringat), makang2, makang2...tido...tidoo...adeh..typical hari raya...yg bestnye raya kt KL ni...kalu dh boring sangat, takde plan lain dah...macik2 & pacik2 ku beserta parent ku...mcm biasa...buat perancangan lawatan rasmi ke rumah cik 'KIAH' @ mutiara damansara...aku & kazen2 ku mcm biasa...duduk rumah melopong sambung tido...yg penting bangun tido petang tu dh ready mcd sepelastik dua...makang lagi..tapi gini jugok fizikal ku...ish3...mcm boring pulokz cerita ku...ahakz...tapi serius sungguh...sehari-dua yg lepas memang hari paling gumbira utk aku setelah sekian waktu...cowzz...opsss...mungkinkah ini antara hikmahnya Aidiladha?...hanya tuhan yg tahu...wassalam..heee

Nov 25, 2008

Munculllll...

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera..

wuhuuu...setelah kesian lama den tak hapdet...kena tag la pulokz...maleh nk melayan asalnye (hehehe..sori effa)..bizi skit lening...tu yg sampai ke sudah takda hapdet...so, ini la taim yg baik hapdet..dengan melayan TAG effa ni...



hurm..inila diriku...sikarang ni dok rasa letih semacam je...tp tu la..susah2 dulu...senang2 kemudian...takpela...sundiri2 je simpan.. :D...time amik gambo ni ade discussion dgn member kt restoran rasa sayang jln YKS...lepas training futsal' 2 menet' tu & makang terus ke situ..sambung makang lagi...kebetulan buka blog & teringat effa tulih psl tag...maka amik la gambo ini...nampok sgtla senyum keterpaksaan & sembam lotih muke den...tp takpela...sundiri2 simpan jugok...yg syioknya bila jumpa member ni...mcm2 isu tubik...& mcm2 bole kongsi...insyaallah takda aral melintang. ada rejeki lebih skit...sambunggg....

bincang2 apa yg patut....awalnye punyela rase penat nk pengsan...ends up ikut si Irwan (nama memberku) bersopping, talk business somemore kt tompek lain...sampai pkl 11pm...baru bersurai...yg behnye si irwan ni...d same night kena drive all the way to Kerteh, Trganu...bsoknye kena keroje...huhuhu...dasat org petronas kalu pasal cari duit....itu saje la yg boleh ku cerita sikarang...tak tau mau cerita apa lg...sampai ketemu lagi...wassalam...

ehhh...tinggal la pulopz...

Law & Order!

1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right NOW!.
2) DON'T change your clothes, DON'T fix your hair...just take a picture.
3) Post that picture with NO editing.
4) Post these instruction with your picture.


hurm....abaikan le nk tag org lain....takpela...huuu

Oct 29, 2008

Susah & Senang..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

kadang2 kan...waktu susah itu perlu utk kita ingat waktu senang...& waktu senang pulak jgn dilupa ingat waktu susah...selalu pohon kataNya...minta jgn malu2...tapi jgn lupa usaha...insyaAllah...jalan kita akan dipermudahkan...

..bersambung

ehhh...aiyak...lupa...last saturday & sunday....den attended alex @ shahril's nikah dgn dyla & fendi's nikah cum kenduri dgn sue...as a tukang tngok (alex's)...& videoman terjun (fendi's)....yg syioknya depe ni kawin dekat2 je...& both of them r fren n ma frens oso...so last weekend gua sapu dua2...setelah sekian lama x buat wedding...tp sbb kawan2 so chargenya muroh je...kt sini nk terima kasih kt Ajil & frens yg jadi photographers depe...great shoots & people...next time for sure aku panggil korang...


Oct 5, 2008

Hidup Hanya Sementara.....sedar tak sedar beb...

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera....

Semenjak dua menjak ni..ku dengar ini lagu....beh sunggoh & menginsapkan diriku ini....walopon..huhuhu



Lirik nya direct takda simpang sana sini..senang paham...tak paham kalu...kena korek pakai gerudi la itu telinga....ini lah yg selalu kita lupa..walhal ingat tapi buat2 lupa...haaa...musicnye ala2 melayu nasyid gitu....amat familiar dgn telinga ku ini....tapi pedulikan dgn musicnya ka lagunya ka...yg penting apa yg nak disampaikan...ish3...memang kita insan lemoh.....

Mungkinkah kita hidup untuk selamanya
Mungkinkah kita mati membawa harta
Mungkinkah kita menjadi penghuni sorga
Ataukah kita kekal di dalam neraka

Hidup kita bukan akhir dari semua
Hidup kita bukanlah segalanya
Siapkah kita saat ajal menjemput kita
Siapkah kita menghadap kepadaNya

Bergegaslah siapkanlah semua
waktu kita tinggal sebentar saja
Bergegaslah perbanyak amal ibadah
Hidup di dunia ini hanya sementara

Ketahuilah... selama kita hidup di dunia
Kerjakan segala perintahNya, jauhi laranganNya

Pahamilah... malaikat tlah datang menjemput kita
Takkan ada lagi kesempatan untuk mengucap kata taubat

Sep 28, 2008

Kata Orang....

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...


kate orang...selangkah kita dekat...seribu langkah dekat Dia dgn kita...tapinya diriku ni rasa mcm makin jauh...kunun bizi la...sibuk la...tp kan, tu alasan semata...kata orang...hendak seribu daya...xmboh seribu alasan...hurm...mcmana mau redeem diriku ni kalu selalu lupa...kate orang...tak aci duk minta jak kalu diri tak pernah membalas balik....rugi ku sebulan ni....huhuhuhu....langkah yg ku amik ni hanya padaNya ku harap redha....

kata orang...Dia Maha Pengasih & Pengampun...ku harap datangnya Syawal membawa seribu makna, pengajaran & keampunan...ishhhhhh......................................boleh ke dapat?.....daya ku hanya mampu berdoa, merayu & memohon...semuga diperkenan....aminn...

p/s: sempena kehadiran Syawal yg mulia....ku nak amik kesempatan mohon keampunan zahir & batin..atas segala kekurangan pada diriku....senang2 transfer la barang sedikit serat 2rat dalam account den...duit raya....have a joyful hari raya....pegi & balik selamat insyaAllah....

Sep 15, 2008

Yang Lambat Tapi Laju....

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Kadang2 bila kita lambat...kita ditinggal orang...kadang2 bila kita laju kita terlupa malah boleh tertinggal pulok...makanya yg lambat perlu, yg laju pon perlu..sederhana...yg paling afdal kot...sbb Islam itu sederhana gitu...maka jum makang bila bole makang... :D

p/s: rajin2 la singgah ---> PRINTSTOP ...kalu bukan skg lain kali pon ok....sbb blum ready....tapi dh ready..hehehe

Sep 2, 2008

Satu Destinasi

Salam & Salam Sejahtera


wahh...dah masuk Ramadhan....merdeka pon dh 2 hari lepas....makin hari makin bizi...makin hari makin fenin...tapi jgn lupa destinasi kita yg SATU.....walau sapa, apa, bila & di manakah kita.....have a wonderful Ramadhan everyone...semoga Ramadhan kita kali ini lebih hebatz dari sebelumnya & semoga ianya menjadikan kita insan yg lebih baik & baik lagi.....wiiiii

Aug 23, 2008

Mula langkah Kanan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

dimulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim..moga berkatnya ada & kejayaan bakal menjelma....

Aug 16, 2008

Suatu Pagi di 5 Pagi...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

lama tak menulis...kebizian amat semenjak dua menjak ni...ampun Omm....ceritanya tak ada apa..tapi pada suatu masa di waktu pagi yg buta...lebih kurang pkl 5 pagi...ku & kawan ku buat kerja gilo pergi 1 company courier service sbbnya mau pick-up 1 document seawal mungkin utk kerja mustahak...kalu 1 tempat je tak apa...ini kami redah 3 pusat dia dalam Klang Valley pagi2 buta...demi semata-mata dokumen tu..huhu...feninnnn....


Jul 28, 2008

Ibu & Ayah...tiada pengganti

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera


Sekadar gambar hiasan 01..... :)


Sekadar gambar hiasan 02... :)

kasihnya ibu membawa ke syurga...kasihnya bapa membawa bahagia...

Sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim yang mafhumnya:

Ada seorang lelaki datang bertemu Rasulullah s.a.w., lalu bertanya: Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling berhak untuk aku hormati & kasihi (selain Allah & Rasulullah)?
Baginda menjawab: Ibumu.
Lelaki itu kembali bertanya : Kemudian siapa?
Nabi menjawab: Ibumu.
Lelaki itu terus bertanya : Kemudian siapa?
Nabi menjawab lagi : Ibumu.
Sekali lagi lelaki itu bertanya: Kemudian siapa lagi?
Nabi menjawab pula: Kemudian bapamu....

akhir kata..sama2 lah kita renung2 kan & selamat beramal... ~wink~

Jul 26, 2008

Ish...ish...ish...Lupanya Aku....

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selalu lupa, kadang-kadang ingat, jarang-jarang buat...semenjak dua menjak ni, dok mereview diri...adehla, layak kah aku ni kalau nak capai syurga?...dengan keadaan & apa yg aku buat kat dunia selama ni...takmau neraka tapi masih dok di tahap ni...ulang-ulang yang sama...pimai2 tangtu...ya Allah...layakkah lagi taubatku diterima?

Selalu kita lupa siapa kita di bumi Allah ini...penumpang sementara yg telah ditetapkan datang & perginya...tanpa panduan & pedoman...sesatlah kita, meraba-raba dalam kegelapan yang terang...tanpa mahu berubah...di sinilah kita keriangan dalam nikmat sementara yg hakikatnya sakit kudis & nanah...lagi kotor & nista...ya Allah...bantulah hambaMu ini


aiseh...entry serius..sorila...tapi semenjak dua menjak ni itulah yang aku rasa...kadang2 dok bz dengan kerja...rasa tension amat...tp bila kita ingat lebih sikit kat Dia...wahhh lega tak terkata.....dalam kita dok selalu lupa...Dia selalu dekat dengan kita....ish3 macam mana tu...hurmm

Jul 21, 2008

Back To School

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


huhuhu...sempat lagi tu....heee

wahh...lama jugak tak update blog...harini monday, july 21, 2008...tak tersangka-sangka macam merpati pulang ke sangkar...menghabiskan hampir 1 hari @ Kelana Jaya...kawasan berkubang dulu kala (walopon biasa singgah skg sbb kawan ramai kat sana)...harini kerja ku kt KJ aje...dari meeting dgn client sampai la buat kerja part-time data entry...sebenarnya tak merancang pon, pagi tu long time friend time U dulu, YM ajak jumpa malam kat KJ..hal alumni university katanya...Alumni nak buat cocktail gathering & he needs help utk carikan info pasal member2 yg still in-contact dgn ku...

nak dijadikan cerita...dalam pkl 6ptg gitu (awal 2 jam dr masa sepatutnya)...dapat la berkumpul dalam 5-6 orang gitu...asalnya minum petang/bincang2/calling2/sms'ing' pasal proses cari possible member U graduates yg biasa kitorang jumpa...sahaje...ends up terjumpa sekali brader khairil(lama tak jumpa) staff yg tolong urus pasal gathering ni...senang cerita, dia minta tolong kitorang data-entry kan terus info yg bincang tadi dalam database invitation letter utk gathering tu...nasib la baik hati yg amat kitorang setuju & lepas maghrib...dgn 8 bijik PC online...maka bermula la kerja part-time tak berbayar data-entry kitorang..takpa for the sake of alumni U ku yg tak pernah bergerak sejak 4 tahun dulu...ku sanggup...lagipon syiok la jugak jumpa member lama sambil borak2 cerita-ceriti perkembangan
....bangga rase bila tau semua dah selesa dgn karier & hidup masing2...alhamdulillah...since yg dh graduated 7k lebih orang & alumni hanya nak 500 nama utk gathering ni...kitorang terpaksa la pilih mana yg kenal2 dulu & taruk la nama2 yg rasa bole datang...sedar tak sedar, dah pukul 11.00mlm...wahh lama jugak la buat kerja ni...pelik bin ajaib lepas print semua invitation letters...ghupe2 nye terlebih pulok nama awekz 2 yg terpilih...sapa punya kerja la itu...kekekekeke...bro khairil belanja makang malam lepas tu...sebagai tanda terima kasih katanya...tapi minta bill kat waiter...nak claim ke?..kekekeke...by pukul 12am semua beransur pulang...

wahhh...kisah balik U yg banyak tinggal kenangan dari mula belajar/boikot management U/ponteng kelas/tulih surat rayuan kat dean...sampai la merayu finance tangguh bayar hutang semata2 nak grad dulu...macam2...hehehe...last2 balik jugak kat situ...

terpikir sejenak aku harini...perlunya & penting kita buat sesuatu untuk tempat pernah dicurahkan pada kita walau sebesar zarah sekalipun ilmu...sebagai tanda berterima kasih...apatah lagi pada insan2 yg menjaga & mendidik kita dari kecik sampai menjadi manusia yang berguna bila besaq2 ni (alhamdulillah)...utamanya ibubapa...guru2 & lecturers...sapa2 la yg pernah menghadiahkan ilmu kat kita untuk hidup di alam fana ni..walau sebesar zarah(ish, ayat sama la pulok)...berkatnya dari Yang Kuasa...besar insyaAllah...

Jul 10, 2008

Minggu Yg Mengong...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

what a week...last week was a havoc...but a healthy kind of havoc la...walopon kepala ku fenin mau pecah sudah...ke suatu tempat yg agak jauh jugakla, 2 kali dalam 1 minggu...pergi sana kunun2 macam kg sebelah jak gayaknya...tapi demi sesuap nasi, ku gagahkan jua...harapku keberhasilannya ada..InsyaAllah...


muke tensi yg amat...(sempat lagi buka FB..huuu)


time2 mengong...


kalu jumpe mamat ni memang tak abis gelak (abis tensi ku hilang)


makang kalu, hati gumbira...

Jul 1, 2008

A Newly Born 'Kasih Tercipta', Pati & Nini....tahniah (update)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

July 2nd, 2008...aduhai boleh tahan kemengongan hari ku harini...tapi, 1st & foremost( kalu ngak paham cerita ini..pls proceed to nxt perenggan)...dalam pkl 2ptg..sempat ku melawat baby iman kt hospital pantai bangsar...dari luar bilik dah dgr riuh rendah sore orang...ghupenye kawan2 pati dtg melawat...umi nini & baie, adik pati pom ada..ish3 ponteng kerja ka mamat ni? (half-day katenye)...hihihi..yela ayoh ngoh...takmo cerita panjang, pertemuan singkat je..sebab tgh rush utk hal yg bole tahan mengong...sempat la amik gambar dgn baby iman sedas-dua....


baby iman buka mata time pok wah @ uncle pawah datang..hehehe..


pok wah @ uncle pawah...teruja amat..heee

July 1st, 2008...asalnya memang malas nak meng'update' blog semenjak dua menjak ni...been busy yg amat...tapi khabar gumbira yg sampai ke pengetahuan ku dalam pkl 11.10mlm tadi mengakibatkan aku tertulis yg ini...


just received an mms from ma kazeng (12.32am, July 2nd, 2008)...tomeiiiii2...heee
baby Iman...welcome to this lovely world
may your life will always be blessed by Allah..aminn


sampaikan khabar gembira & ucapan selamat atas kelahiran...Alhamdulillah, tepat pkl 11mlm tadi, dikurniakan Allah pada pasangan kazen ku incik Fathi (pati) & Dr. Nissah (nini) anugerah yg tak ternilai (im happy for u bro & sis)...seorang bayi fomfuan yg sihat & comeiii (kate ayohnye..ehh ke papa?..lantok la) ke muka dunia ni...Alhamdulillah kedua2 anak & moknye sihat walafiat...ayohnye pulok leloh dengor dlm phone..hehehe...gumbira hati tak terkata...wahh tahniahh, makin dewasa la kazen ku...why ku happy bangat?...pati adalah antara kazen ku yg paling rapat dgnku selain adik dia...sejak lahir lagi...tua setahun dariku & adiknya muda setahun dariku...walopon saiz badan begitu berbeza, masa kecik org panggil kitorang kembar tiga...mcm tu la rapatnya connection kitorang...takmo cerita panjang...since, hospital pantai tak bagi melawat tgh2 malam ni...make besok la ku update cerita & gambar anok sedare sepupu ku...erm apa orang biasa panggil ek? bersambung la nanti....ish3..gue pulak excited lebih...heee

p/s: Semoga kehadiran insan baru dalam hidup akan mengindahkan lagi hidup & membawa berkah Allah pada mu & famili bro...doa ku, moga bahagia di dunia & akhirat...pati & nini
...insyaAllah..aminnn...saluttttt


Jun 27, 2008

Wedding Receiption Abg Long (2nd time kalu..heee)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



malam ni aku & d whole family pergi ke Dewan Merak Kayangan kat jalan Semarak utk majlis perkahwinan abg long (kazen ku paling sulung belah mak) utk kali ke-2 nya...heee...takda apa mau cerita..cuma, majlisnye grand...mantapz & makanangnya beh amat...huhuhu...



Jun 23, 2008

Ku @ KK: 19 -23hb Jun 2008

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



start 19hb haritu aku ke KK, Sabah kesekian kalinya atas sebab kerja...kerja mencari sesuap nasi (amikkan video kawen adik kawan, kalo bukan kawan xdela ku g jauh2)...sempat jugak aku mencari & bertemu member yg dah lama tak ku ketemu...

19hb Jun 2008 |

4ptg:
bertolak dari rumah ke LCCT (Ayah Su ku tolong hantar)...Sang Kyu Ayah Su....

6.20ptg:
"Semua Org Bole Terbang" bertolak menuju ke KK, Sabah..bukan kole kansaq yer...

9mlm:
dah sampai & dok tunggu luggage...nampak Farish Gaia3....ghupenye 1 flight...call member (palong), ghupenye dah sampai tunggu kt depan dgn keta caldina baru dia...join sekali member aku yg dtg from KL awal 1 jam (syahfali, lama x jumpe ada la dlm 2 tahun..huhu..jejak kasih kejap)...

10mlm:
lepak rumah parents palong, tunggu palong amik org lain dari KKIA...ade lagi ghupenye yg nak sampai...

11.30mlm:
bertolak ke rumah sewa utk kitorang (aku & syahfali)...apartment kat Papar..adesla bapak jauh...45 menet baru sampai...lagi best..kat situ malam air kena catu..

12.15tghmlm:
sampai...setelkan diri & ready to sleep...tp tunggu kejap tv mana tau ade bola live kt tv3 (astro ade tp xde channel sports)...ghupenye xde live..maka tido la aku...


sorang2 @ LCCT (time berangkat)...mcm biasa

20hb Jun 2008 |

6pagi:
aiseh..den lupa kunci jam awal sikit...sini waktu awal sejam..dah ter'subuh' gajah...si syahfali ni pon join sekaki...xpo la x ingat..kira afdal la...sambung tido balik....

10.30pagi:
baru la terjaga...palong call ajak pergi lepak kat ofis dia...boleh surf internet katenye...lepas tu ikut dia pergi jalan2...siap2 & get ready...

11pagi:
bertolak dari rumah dgn palong & wife...

11.45pagi:
sampai ofis palong...dia cakap tunggu sekejap nak amik lagi org kat airport...sementara tu...kitorg online & pelbagai la...

12.30tghari:
tunggu punya tunggu tak sampai2 lagi..aiseh waktu solat jumaat dah dekat....nasib la ada staff dia ada kat ofis..bole la join sekali pergi masjid negeri..alhamdulillah...

2ptg:
selesai semua...aku & syahfali pergi makan...palong tak sampai2 lagi ofis dia...hurmm...perangai lama tak berubah lagi...dari zaman belajar dulu....ape kes..

5ptg:
baru la makhluk tu sampai kat ofis w/o wife dia..adess..ade ke macam ni...kata mau ajak jalan..sampai petang baru la ko balik...bengang punya pasal...kitorang paksa palong bawa pegi nonton wayang...palong bawa kitorang ke shopping mall paling baru kt KK...1Borneo...baru buka 2-3 minggu katanya & dia pon baru 1st time datang...ini shopping mall sebelah je dgn UMS.... :D

6.30ptg:
cerita apa kitorang pilih? The Happening...adess la tak happening langsung..bagiku cerita ni layak mendapat 1 bintang je...sesuai la dgn ending ceritanya...& sesuai la utk 1st time kitorang pergi 1Borneo...semua 1...molek la tu...

8mlm:
dari dalam wayang lagi..si palong ni dok menjawab call...bole kira 30 menet je dia dok melayan cerita...ghupenye ada kerja lain kena buat...tengok2 kan orang pasang khemah kat masjid negeri Sabah...utk majlis akad nikah besok...

10mlm:
selesai semua keroje...kitorang pergi makan...adess takde ke tempat best skit dari kedai mamak...takpela..lapar punya pasal..mamak pon mamak la...makang3..potpet3...sampai pkl 12tghmlm baru la kitorang bertolak balik...

12.45pagi:
baru la sampai rumah sewa kitorang...alhamdulillah...refresh body & segala...kitorang duduk rehat2 & makan2 lagi..sambil2 tunggu live bola...dipendekkan cerita...1st half je sempat tengok..lepas tu tak larat dah....tido memanggil-manggil...(adeh..lenguh...nanti la sambung..hee)



huhu...kaki ku terjepitt...

21hb Jun 2008 |

6pagi - 1pagi: keroje..working..pecah kapala..lotih..penat...


22hb Jun 2008 |

10pagi - 2.30pagi:
macam biasa la...bangun tido lepas tido lepas subuh...heee...dikejutkan oleh panggilan palong cakap sila pandai2 la korang jalan2 sundiri, aku tak dapat nak tolong harini, tanggungjawab suami & menantu orang...takpa la di maafkan & memang ko biasa la macam tu...kitorang tau dah...huhu...nasiblah baiknya adik2 palong farah & eita baik hati tawar diri mau jadi tourist guide jalan2 KK utk kitorang...Alhamdulillah...tengahari kitorang bergerak...Destinasi Pertama; Pasar Besar KK (beli ikan masin nama sulit...adeh), Destinasi Kedua; Pasar Ikan Masin (beli ape ntah kuih yg ada kat sabah je tu..huhu lupak nama), Destinasi Ketiga; Pasar Filipina (beli la skit gifts utk umiku & adik2 ku..utk diriku; tshirt je)...mau carita, sebelum tu kitorang singgah kat KK Plaza keluar duit kat ATM machine...si aerul cakap, KK Plaza ni kat KK jak ada bah...nda ada kat tempat lain...& aku percaya...sesungguhnya...then singgah dekat wisma budaya dok melepak kt parking lot...si farah ada kerja sikit...lepak punya lepak2, snap2 gambar, singgah solat...jam dah pukul 5ptg, kunun2 mau pigi makan...tapi mau berjalan punya pasal, makang kitorang lupakan & perjalanan diteruskan ke 1Borneo...dalam perjalanan lalu tepi laut...walauweihh...cantiknya ciptaan tuhan time sunset ni...tak boleh jadi, kitorang singgah kat Tanjung Lipat semata2 nak ambil gambar...sayangnya, background cantik, tapi pantainya adess la...penuh dengan sampah...nak cerita, farah (adik palong) UMS graduate...tanpa dirancang, tiba2 otw ke 1 Borneo, dia drive ketanya masuk UMS...mau jenguk2 kampus lama katanya...bangganya dia dengan UMS, termasukla dgn bangganya dia cakap, kat sini ada sorang student UMS jadi artis AF...heliza namanya...ai diam je..heee....mana kitorang pergi dalam UMS yg besar tu?...kitorang singgah D' Bayu (tempat release tensi katanya), Akuarium (tutup tapi...huhu), & jeti UMS (tak bole masuk, tp kitorang masuk juga..hehe)...kerja kitorang time tu ambil gambar & gambar & gambar lagi..masa baru sampai UMS, sebenarnye dapat call from palong ajak jumpa & join makang dia & femili kat Gayang Seafood Restaurant...sedar2 dah pkl 7pm..haiyak ade ke lagi mamat tu tunggu kat sana...call palong & ghupenye2 dia dah nak balik dah...takpe la..sbb dah otw ke gayang seafood + kelaparan lagi...kitorang teruskan jugak ke Gayang Seafood...sampai sana dah pkl 7.30mlm...order, cari meja, duduk, borak2, air sampai, borak2, makang sampai, menelan, borak2....farah dapat call dari adik dia yg baru kawin cakap mau join the dinner dgn semua family hasbengnya & harap kami menunggu...masa tu dah pkl 9mlm...1jam tunggu baru depa sampai...borak2...sampai pkl 10.30mlm kitorang minta diri...pasal dah tak sempat pergi 1Borneo siang tadi, kitorang rancang mau midnite movie kat situ...ghupe2 nye pkl 11malam gsc ka situ dah tutup...kurang pelanggan katanya...emergency plan, terus bergerak ke CenterPoint (CP)...kat situ pon ada panggung tapi macam cikai sikit...ala2 old school gitu..tapi ok la...sempat juga beli tiket utk cerita GetSmart pkl 11.30mlm...cerita tu? hurmm...ok2 je la...tapi lawok la jugak...lepas tu, singgah karok jamban kejap (lepas gian punye pasal), minum kat kedai mamak...by pkl 2pagi....menuju balik ke rumah masing2...btw, adik2 palong tu pon duduk kat kawasan apartment yg kitorang duduk....sampai rumah...refresh, borak2, lepak2, tengok bola kejap & tidoq....what a tired but wonderful day..thanks la kat korang yg join sekaki...ada rezeki kita buat lagi...



aerul, diriku & syahfali @ D' Bayu UMS (Auraaaa..)

23hb Jun 2008 |

9pagi - 5.20ptg:
macam biasa..heee...sebenarnya semalam dapat call from Air Asia cakap flight ku delay ke 5.20ptg...1jam lewat dari waktu sebenar...dalam pkl 10pagi, aerul dah keluar kerja kt KK (imigresen mamat ni kerja woo) si farah yg tolong hantarkan jugak...lepak2, borak2, makang2, sambung tido...jam dah pkl 3ptg...by the time semua barang dah packed & diriku dah ready nak pergi...palong call cakap tak dapat nak hantar (hurm, sudah ku tahu)...si farah juga yg tolong hantar..TQVM farah & eita juga for ur hospitalities...sampai di KKIA terminal 2...check-in...sempat jumpa ayah palong & sempat juga dia belanja KFC...thanks uncle...jasamu ku kenang....pendek cerita...pkl 5.20ptg, flight ku terbang menuju destinasi KL...owhh home sweet home....Alhamdullilah, berakhir journey ku selama 5 hari di KK, Sabah....suka, duka, sengal semua ada...InsyaAllah ada rezeki & dipanjangkan umur...sampai la diriku ke sana lagi bah...


Aiyak...fenin sudah bah...

Jun 15, 2008

Semalam & Hari ini....tensi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Semalam...ke mana aku semalam?...lepas subuh, dari awal pagi aku keluar tolong sorang client buatkan last minute punya kerja...padahal malam tu aku tidur pkl 5pg sebab nak siapkan kerja client ni...sampai bola pon aku tak sempat tengok...Alhamdulillah, by tengahari selesai...datang pulak cousin aku ajak jalan2 a.k.a shopping tingkap...aku tak menolak sebab memang antara feberet aku shopping tingkap ni kalau mau hilang tensen...tak pergi jauh 1Utama je...abis buang masa kat sana minta cousin aku hantar ke LRT KJ...ada sesi karok pulak dengan jooz, abg rizal & SG...aku macam biasa sampai last sekali...ada orang yg pergi london lama la jugak dah balik ghupenye...pendek cerita, karok berjalan dengan jayanya & abg rizal belanja...sang kyu....jimat duit time2 naik minyak ni...malamya, pergi ke lanai seni ada Ija perform & macam2 lagi persembahan...layan la jugok dengan aksi2 menarik malam tu...especially, adegan2 yg membabitkan mamat nama amy sorang ni...Ija punya performance?...herm bagi aku ok la tuh...review selanjutnya...maybe la ada...oleh kak SHE yg ada juga malam tu...boleh la kalu mau baca review, sila ke Blog Mata...seterusnya pergi makan kat ampang tapi pikiran aku dok merawang pikir mende yg bakal menyusahkan aku besoknya...adessss...kawan punya pasal...tapi sempat la jugak tengok game spain vs sweden kejap...lepas tu semua bersurai...balik rumah jooz tolong hantarkan...sang kyu juzaili...susah2 je..(nak minta gambar la kt sapa2 yg ada ambil gambar semalam...sang kyu)

Hari ni...dari pagi aku keluar pergi rumah kawan aku sorang ni mau hantar kerja punya barang...call punya call...msg punya msg..tunggu punya tunggu tak dapat2...nak masuk, pak guard tak bagi almaklum la apartment...lepas 45 menet aku blah balik rumah...adess...bengang tahap gaban aku dibuat kawan aku ni...tengahari baru la dia call aku balik...ghupe-ghupenye dok layan tido...ishh...time2 dok buat kerja last minit pon boleh layan tido lagi...suruh dia datang rumah aku & ambil barang...nasibla sabarku masih tinggi...nak marah jadi tak marah, lagi2 bila dia bawa sekali wife & baby baru dia kat rumah aku...takpala...selesai sudah 1 kerja...

2;30ptg bertolak ke damansara utama dgn femili ada kenduri kahwin anak kawan parents ku...balik rumah aku dok buang masa...Bila tak ada kerja...mende bawah ni la yg aku buat...thanks to
firdee sbb men'teringat'kan aku mende yang dah lama aku tak buat...so saje la mau cuba2 balik teknik dramatic effect ni ala2 rojak campur...walopon ku tak terer mana...sekurang2 release tensi ku hari ni...

Percubaan pertama kat gambar seramz la kunun...jangan dikutuk sudah...mane yg seramz? ahakz...seramz ke?...(gambar sekadar hiasan)

(ermm...sapain?)


(angkel freddy.....heee)

lepastu try buat kat gambar permandangan pula...lagi la jgn dikutuk ye...memang tak terer pom (gambar sekadar hiasan)

(Genting Highlands)


(Cameroon Highlands)


sambungan....

5;00ptg: adikku call cakap kek seprais dah ready..tunggu malam je utk majlis seprais hari lahir father ku...

6;00ptg: adham a.k.a itikz call ajak join tngok wayang...bajet2 ku lepas tngok wayang dlm pukul 9mlm, boleh la pecut balik rumah join majlis seprais...

6;50ptg: di TGV Sunway Pyramid tengok Hulk atas jemputan Adham a.k.a Itik dengan azry, nad, abby & shaz...

8;45mlm: wayang selesai, adikku sms majlis seprais dah selamat berjalan (aiyak melepas aku), bapaku sms pulak lepas tu cakap no worries, balik nanti pomb bole buat seprais balik...Alhamdulillah

9;00mlm: singgah Pyramid Bowl atas tugas2 khas sebelum berangkat dengan yg lain ke fariz maju Kelana Jaya...kedai mamak yg tak terkira kalinya aku lepak kat situ...sampai situ kitorang di join oleh zarip & wan yg memang duduk Kelana Jaya...

11;00mlm: semua selamat bersurai & aku bergerak balik rumah...(btw, sang kyu kat shaz sbb belanja tengok wayang...aiseh..malu la den...)

11;30mlm: sampai rumah, parent ku ada kat bawah duk tengok tv...maka majlis seprais yg tak seprais dah...dibuat sekali lagi..kali ni dgn kehadiran aku...almaklum, awal2 tadi tak dapat join atas musabab salah info...bezanya kali ni..aku sorang je yg makang...yg lain dah kenyang...besok aku harap dapat buat seprais lagi...nak bagi hadiah yg aku simpan utk father ku dekat 2 bulan...

syukurku, Alhamdulillah dikurniakan Allah kepada Ayah, umur yg menjangkau genap 52 tahun pada 15hb jun 2008...harapanku semoga Ayah sentiasa di bawah lindungan, rahmad & redhaNya sentiasa...semoga begitu juga untuk kami sekeluarga...sehingga ke akhir hayat kami..insyaAllah...amin...mohon kita hambaNya hanya padaNya...

Jun 8, 2008

Majlis Perkahwinan Syila & Hasbengnya

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.

 

haritu 7/6/2008 (sabtu malam), maka berlakulah majlis resepsi kawan lama time belajar kat U dulu (syila) dekat PULAPOL...PULAPOL tu...ala pusat latihan polis kt Jalan Semarak...

 

semenjak seminggu merancang dgn member2ku - big, jun, epi & boboy nak pegi konvoi...syiok jugak pegi sekali dgn member2 lama...lagi2 epi, jun & boboy yg dah lama tak jumpa (mau dekat 2 tahun). tapi last minit boboy kensel ada family matter katanya...takpe la, takde rezeki nak jumpa kali ni...perancangannya jumpa pkl 7pm di Kelana Jaya & pergi sekali naik kereta big...

 

 

Cerita waktu Sebelum Kejadian

 

pada hari kejadian, pagi lagi dah keluar rumah pegi LRT Kelana Jaya, parking kereta kat sana & singgah burger king, avenue K...ada 'meeting' katanya...hik3...aku sampai lewat skit 10.30pg yg sepatutnya meeting start pkl 9.30pg...lepas aku sampai baru la meeting start...ampun kengkawan...huhuhu...meeting berjalan dgn aman & berakhir dlm pkl 1.30ptg gitu...lepas tu semua berangkat pergi ke destinasi masing2...aku yg time tu tak pasti nak pergi mana terus ke mesin tiket LRT beli tiket balik ke Kelana Jaya...

 

sampai kat stesen Kelana Jaya, big call & cakap mau pergi shopping...aku yg memang suka shopping tingkap ni terus setuju & cakap ambil aku kat Kelana Jaya..walhal rumahnya di Puchong & dia mau shopping kat Sunway Pyramid...ish3 menyeksa kawan betul aku ni..ampun big...dalam pkl 3pm big sampai di Kelana Jaya, ambil aku & fendi kat rumah fendi (member yg duduk di KJ)...fendi pon join sekaki mau pergi shopping...

 

sampai kat kawasan Jambatan Gantung kat Sunway, mak aii banyaknya kereta & most of them menuju ke arah Sunway Pyramid...apekeheinye yg berlaku? maka berpusing la kitorang dok cari jalan yg tak berapa jam & kat mana nak park kereta...alih2 terpikir masjid kat seberang jalan dgn Sunway Pyramid...Alhamdulillah ada parking free & senang pergi...tapi rasa bersalah la pulokz, parking kat masjid semata2 mau pergi shopping...apa punya umat la macam ni?..ish3...

 

sambil berjalan2 nak masuk Sunway Pyramid, maka perasan la akan ku ghamainya manusia dok pakai mcm 'singlet' kat atas tapi seluar @ skirt kat bawah...termasuk la lelaki & fomfuan...dalam hati...owhhh ni la yg itikeksiden dok promote sapa mau tiket splash 2008 apa ntah kat friendster dia...dalam hati lagi...ghamainya awekz2 melayu pakai camtu...hurm, awekz melayu?...'umat-umat'...tak mau tambah dosa kering..kitorang mulakan perjalanan start shopping...lebih kurang 1jam 1/2 dok round2 Sunway Pyramid akhirnya berjaya jugak beli stokin & shin-guard utk main bola..aiseh beli mende tu je ghupenye...nak cepat punya pasal...kami balik terus & tak sempat nak singgah masjid (tempat parking kereta) solat asar dulu...'umat-umat'...ni semua fendi punye fasal...nak ambil tunang la kat LRT pulokz...

 

sampai Kelana Jaya, tunang si fendi call cakap sampai lambat sikit kat LRT...pulokz...takpa la...kami singgah kat Giant Kelana Jaya & menikmati minum petang di situ & singgah solat sekali...selesai, tengok kat luar hujan lebat...asalnya fendi mau jemput tunangnya dgn motor...tapi sebagai sahabat yg baik, si big tawarkan diri mau tolong jemputkan terus...lepas tu ambil tunang fendi kat LRT Kelana Jaya & drop diorang kat kedai makang...

 

sementara tunggu pkl 7pm...singgah balik Giant sebab si big ni mau cari seluar bola pulak...cari punya cari tak jumpa jugak & aku memang tak heran sebab big ni terkenal dengan perangai dia yang susah mau bikin keputusan...kejap cakap A...lepas tu cakap B...sampai sudah terus ke C...ish3...

 

 

Cerita Waktu Kejadian

 

ish3...panjang lebar jugak nak sampai cerita sebenarnya ni...dalam pkl 7pm jemput epi & jun kat Kelana Puteri Condo...diorang ni dah bertunang tapi bukan duduk sekali ekk...rumah lain2...wahh lama la aku tak jumpa diorang ni...lagi2 si epi, dulu selebet gaya john lennon rambut panjang...sikalang sudah smart rambut pendek pakai smart...jun macam biasa..masih keayuan fomfuan melayu terakhir gitu...hehehe...jangan marah epi...

 

dipendekkan cerita, kitorang sampai pintu masuk PULAPOL...aiseh tempat polis tu...nasiblah memang acara tu khas malam tu, so tak payah tanya incik polis yang jaga terus cakap incik jalan terus, lepas tu belok kanan...lepas tu nampak signboard..ikut aje signboard...terima kasih incik polis...kat signboard tu tulih 'Majlis Perkahwinan Puteri ACP Aisyah'...huhuhu ACP tu omaknya...sampai, kami terus parking & cari masjid PULAPOL mau solat maghrib...selesai solat kami terus ke tempat majlis..betul2 kat padang kawad PULAPOL...

 

kami dok lepak dekat pintu gerbang kecik dgn karpet merah (tempat tetamu masuk) sambil tunggu member2 yg lain...maka start la masuk kereta2 besaq & orang2 turun kt pintu gerbang tu...seramz je bila yg menyambut tetamu dok panggil 'sila2 datuk...sila2 tan sri...' ish...ni musti orang2 besaq polis ni...dipendekkan cerita lagi, maka berkumpul la kami member2 kat 1-2 meja bulat...mostly dulu2 pernah duduk 1 rumah sekali time belajar...jumpa la yg dah lama tak jumpa...terutama member aku sorang ni yg jadi polis tapi since masuk PULAPOL x pernah contact sampai la dia dah start kerja...ghupe-ghupenya2 dia dah jadi SB kat Bukit Aman...aiseh...dahla den sensitip sikit pasal SB ni...sejak time sekolah lagi...tapi tak mengapa, kawan lagi utama...

 

potpet3...program pon dah start...syila & hasbengnye sampai & tgh berangkat masuk pergi pelamin...hermm...syila ni aku lama jugak tak jumpa semenjak graduation day & semenjak dia clashed dgn 1 of member baik aku dari sekolah sampai U...put that aside..life must go on...tapi aku pergi majlis ni pon tak bagitau kawan aku tu...risau jugak..ahakz...byk jugak perubahan kat syila ni...badan dah makin kurus...dah tak pakai tudung dah...erkz...harapan & doa ku syila & hasbengnya berbahagia la hendaknya hingga ke akhir hayat...habis majlis & melantakz kitorang member laki ni melepak borak2...sementara yg fomfuan termasuk la isteri2 pegi melawat pasangan pengantin...kitorang yg 1 kereta ni balik sebelum sempat jumpa pengantin except for jun...maka berakhirla cerita yg fanjang ini...adess lenguh tangan menulih...

 

ehh lupa pulak mau cerita...cerita pasal partner in biz & kawan U jugak yg dok sorok tunang dia sampai lah time majlis tu...ghupe2 nye member time belajar dulu jugak...cheh...


p/s: gambar menyusul kemudian...


-----------------------------------

Kisah Seorang Kawan

alkisah 7/6/2008 ada majlis resepsi kawan (syila) time belajar kt U dulu di PULAPOL...tapi itu next punya cerita...cerita yg ini tentang ganjil pe'el member ku sorang ni yg baik hati men'drive' keretanya & bawa aku & 2 lg kawan ke sana....sedia maklum antara kengkawan, member ku ni sorang yg pelik sikit..mana taknya...dah ada lesen memandu, tapi takut/ tak pernah (kalu ada pon 2-3 kali ja, termasuk la time dia calarkan kereta den...huhu) bawa kereta sampai dekat 5 tahun baru la cuba2 drive balik & akhirnya beli kereta sundiri...tambah lagi time dia bawa kitorang ke reception kawen..baru ku terperasan 2 menda ni...

1. Driving nye ke kanan..ke kanan...kalau boleh dia nk drive kt line2 tgh jalan..asalkan divider @ apa2 kt belah kiri jalan jauh dari kereta...adeh aku yg dok sebelah dia...ke kiri...ke kiri je badan....

2. driving kalo tak pakai selipar tak sah...walopon sebelah kiri berkasut...tapi kaki kanan musti pakai selipar time driving (kereta auto)...bikin lambat bila mau keluar kereta...





sekadar kongsi cerita time2 takde banyak cerita...jangan buring sudah.....

May 8, 2008

Kenangan Yang Menjengah DI TIngkap Memori Ku

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Aku mulakan dengan lafaz Bismillahirrahmanirahim. Pernah tak anda semua tiba-tiba teringatkan perkara @ kejadian yang pernah berlaku dalam hidup anda?...dalam erti kata lain 'flashback'...

Untuk aku mulakan blog ni itulah yang berlaku...berundur hampir 10 tahun yang lalu...masih terpacak dalam ingatan masa-masa gumbira & pahit aku serta rakan-rakan seperjuangan sama-sama bersusah payah, memerah otak, berperang dengan soalan-soalan mantap SPM tahun 1998...Sekolah Menengah Islam Al-Amin, Gombak...betapa rapat ukhuwah antara kami, sehingga kini masih berhubungan, bermain futsal bersama, kerja bersama, bisnes bersama, dakwah bersama...namun menceritakan waktu ketika itu, yang menjadikan kami rapat adalah kerana hampir 80% daripada kami menetap di asrama sekolah & menjelang musim SPM, hampir semua colan-colan SPM menetap di asrama...


roommates aku di asrama
(asrama kabin, siang panas membara..malam sejuk membeku)

kamera letak atas ironing-board..skill beginner lagi..heee


Hari terakhir SPM 1998 (8 Disember 1998)...Subjek Biologi merupakan subjek yang terakhir dalam kalendar SPM 1998 di sekolah ku...memandangkan aku antara yang terlibat dalam editorial majalah sekolah, kamera ku bawa untuk merakamkan detik-detik kenangan hari bersejarah...dengan beban subjek Biologi yang boleh dikatakan susah, kami sempoi ayam mengadakan sesi bergambar tanpa had...& gambar di bawah merupakan antara detik-detik yang takkan aku lupakan sehingga ke akhir hayat...


menunggu saat masuk exam Biologi...aku belakang sekali..heee


Seperti dirancang, hari berikutnya kami beramai-ramai berkonvoi ke air terjun Lentang (di Karak Highway tu)...semata-mata nak meraikan berakhirnya peperiksaaan yang paling penting waktu sekolah menengah...satu peristiwa yang tak dapat aku lupakan, bagaimana aku membonceng motor rakanku bersama-sama menaiki motor Kriss mendaki Genting Highlands semata-mata untuk mendapatkan kunci rumah daripada ayahku yang sedang bercuti di situ bersama ahli keluarga yang lain...kalau takda kunci rumah nanti, macam mana nak balik rumah..ye dok...macam biasa, waktu bergumbira kita harus bergumbira...gambar kenangan di air terjun Lentang masih sihat terpelihara...


ukhuwah terpahat kukuh....

sorilah kalau bahasa skema sikit...for special memories macam ni...bagi aku, perlu untuk skema...heee